Τρίτη Οκτώβριος 22 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στη Σίφνο

 

Αποστολή στη Σίφνο

SIFNOS...σαν επιβεβαίωση

...σαν συνέχεια

...σαν ανταμοιβή

...σαν ελπίδα

 

     Όσο υπάρχουν άνθρωποι η επιστήμη μπορεί να πηγαίνει μαζί με την ανιδιοτελή προσφορά.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι μπορεί να υπάρχει ελπίδα...
...Σκέψεις που μας δημιουργήθηκαν με την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποστολής μας στη Σέριφο.
     Και να που σαν επιβεβαίωση της ικανοποίησης και της πληρότητας που όλοι γευτήκαμε σε εκείνο το ταξίδι έρχεται σαν συνέχεια η ανάπτυξη της ομάδας φίλων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με νέα μέλη και περισσότερες ειδικότητες.
Σαν ανταμοιβή στην πεποίθηση ότι το «εμείς» αντί του «εγώ» ή μαζί με το «εγώ» τροφοδοτεί την ψυχή, το νου, τη ζωή.
Σαν ανταμοιβή στην πίστη και το πείσμα ότι σίγουρα υπάρχουμε πολλοί, που με τις δυνάμεις του ο καθένας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται και υποφέρει.
Σαν ελπίδα. Σαν 138 τρυφερές, όμορφες, ζωηρές ... ελπίδες. 138. Όσα και τα παιδιά της Σίφνου που η παιδιατρική μας ομάδα εξέτασε ανιδιοτελώς. Η κλινική ομάδα που με περισσή επιθυμία μετείχε σ' αυτή την αποστολή, στελεχώθηκε από τους:

 • κ. Γαβαλάκη Νικόλαο, Διευθυντή παιδοχειρουργικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο
 • κ. Μπουκουβαλέα Γαβριήλ, Διευθυντή Παιδο-ορθοπεδικής στο Νοσοκομείο Metropolitan
 • κ. Παπανδρέου Ιωάννη, Παιδίατρο, με εξειδίκευση στην Εφηβική Ιατρική, Επιμελητή, στο Τζάνειο Νοσοκομείο
 • κ. Αλεξανδράτο Χάρη, Παιδίατρο Νεογνολόγο, Μ.Ε.Ν.Ν στο Νοσοκομείο Ιασώ
 • κ. Ζιώγα Μαρία, Δερματολόγο
 • κ. Παναγέα Θεοφανώ, Μικροβιολόγο στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ
 • κ. Ελευθέριο Γκόνο, Τεχν. Ακτινολόγο στο Τζάνειο Νοσοκομείο
 • κ. Καρβούνη Ιππόλυτη, Επισκέπτρια Υγείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο
 • κ. Ευδοκάκη Ελένη, Γραμματειακή Υποστήριξη

P1010875 P1010833

    Σ' αυτές τις δυο μέρες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εξετάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 450 παιδιά του νησιού. Του νησιού της  Σίφνου που ούτε και αυτό έχει παιδίατρο.
    Τους ευχαριστούμε από καρδιάς που υπερβάλλοντας εαυτούς, δεν πήραν κυριολεκτικά ανάσα, μιας και ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος αυτή τη φορά, όπως άλλωστε ούτε και ο Ποσειδώνας.

P1010937P1010864

    Θα μοιραστούμε μαζί σας τις δύσκολες διαδρομές αυτού του όμορφου προορισμού παραθέτοντας αυτό που εμείς λέμε «ημερολόγιο καταστρώματος».

" Ημερολόγιο καταστρώματος"

Γενάρης 2013.
    Μια αποστολή δεν είναι ποτέ μόνο αυτές οι συγκεκριμένες μέρες. Δεν είναι ποτέ μόνο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που μετέχουν στη δράση.
Πολλή η δουλειά, πολλοί οι συνοδοιπόροι, αρκετοί οι μήνες πριν, για να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί, να κοινοποιηθεί.

... Ξεκινούν οι συζητήσεις, οι ιδέες, οι σκέψεις για το περιεχόμενο της αποστολής, τον τρόπο δράσης, την ανίχνευση των αναγκών.
Σημαντική βοήθεια οι πληροφορίες που αντλήσαμε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, κ. Τσιργή Δ., ο οποίος στάθηκε συμπαραστάτης με την καθοδήγηση και την έγκρισή του στις δράσεις μας.
Ένας πρώτος σχεδιασμός με στόχο τη φροντίδα ψυχικής υγείας ακυρώνεται λόγω ανωτέρας βίας (θέματα υγείας μελών της αποστολής).
Ανασυντασσόμαστε! Εστιάζουμε στη Σίφνο. Στη Σίφνο που έχει πολλά παιδιά (450) και χάνει τον παιδίατρό της μετά από παραίτησή του.
Επικοινωνίες ξεκινούν με τον Δήμαρχο κ. Μπαμπούνη  και τις υπαλλήλους του Δήμου κ. Ναδάλη Μ. και κ. Φερεντίνου Σ.

Φλεβάρης 2013.
Επικοινωνίες με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, κ. Μακαρώνα, που μας διέθεσε τον χώρο και τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας.
Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία του.
Οι επικοινωνίες με τις δημοτικές αρχές συνεχίζονται αδιαλείπτως, ώστε να γίνει ενημέρωση των σχολικών μονάδων και μέσω αυτών, των οικογενειών και των παιδιών.
Η ιατρική ομάδα συστηματοποιώντας την παρέμβαση και κάνοντας πράξη τη διασυνδετική ιατρική με το Τζάνειο Νοσοκομείο αποστέλλει ερωτηματολόγια που μοιράζονται στα σχολεία και συμπληρώνονται από τους γονείς. Δημιουργείται βάση δεδομένων για την πληρέστερη περίθαλψη των παιδιών από την ομάδα μας.
Δημιουργείται τράπεζα πληροφοριών για την επαρκή και έγκαιρη κάλυψη των παιδιών στο Τζάνειο Νοσοκομείο στα πλαίσια της διασυνδετικής ιατρικής .

Μάρτης 2013
Αποδίδουν καρπούς οι συνεχείς επαφές με εν δυνάμει χορηγούς μιας και η ομάδα δεν επιχορηγείται από πουθενά και οι ανάγκες σε ιατρικά μηχανήματα, εξοπλισμό, καύσιμα και άλλα είναι μεγάλες.
Δυο φουσκωτά σκάφη, με τη βοήθεια χορηγού που θέλει να μείνει ανώνυμος, ετοιμάζονται, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αποδεσμευτούμε από το πλοίο γραμμής, εκμεταλλευόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο επωφέλεια των παιδιών. Η εταιρία LALIZAS A.E. προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ατομικό εξοπλισμό θαλάσσης για την προστασία κατά το ταξίδι των μελών της παιδιατρικής ομάδας.
Η εταιρία Nortec Multimedia Α.Ε. προσφέρει τον πολύτιμο σύγχρονο φορητό καρδιογράφο που τόσο χρειαζόμαστε.
     Το μεγάλο ευχαριστώ που θέλουμε δημοσίως να τους πούμε  δεν είναι μόνο γιατί μας έδωσαν αυτά που ήταν τόσο απαραίτητα για τις αποστολές μας  και δεν μπορούσαμε να τα έχουμε παρά μόνο με τη δική τους συνδρομή, αλλά για την αποδοχή, τη φιλικότητα, την ανθρώπινη ζεστασιά που εισπράξαμε. Η ανιδιοτέλεια είναι μεταδοτική.

Απρίλης 2013
Οι καιρικές προβλέψεις δυσοίωνες, ο προβληματισμός έντονος.
Ο Ποσειδώνας μαινόμενος. Τα προγνωστικά δείχνουν ότι η επιστροφή θα ήταν αδύνατη με τα φουσκωτά σκάφη, αφού θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε 8 μποφόρ και κατά τόπους 9 μποφόρ.
Επαναπροσδιορισμός. Φεύγουμε με το πλοίο της γραμμής. Η χορηγία για τα καύσιμα μεταφράζεται σε εισιτήρια της αποστολής.
Παρασκευή 5 Απριλίου ξεκινάμε μεσημέρι από Πειραιά. Μετά από 6 ώρες φτάνουμε στο λιμάνι της Σίφνου, τις Καμάρες. Ο κ. Καλογήρου Σταύρος, Δημοτικός σύμβουλος Σίφνου, μας υποδέχεται και μας διαθέτει τρία Ι.Χ. για τις μετακινήσεις της δωδεκαμελούς μας ομάδας. Ο Δήμαρχος κ. Μπαμπούνης μας περιμένει στο Κέντρο Υγείας για μια πρώτη επαφή με τον χώρο και έχει ήδη μεριμνήσει για τη διαμονή μας σε καταλύματα στην Απολλωνία.
Η προσφορά τους πολύτιμη. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την εκτίμηση και τη βοήθειά τους.

Απρίλης 6-7/ 2013
Το ιατρείο γέμισε παιδιά. Ο εξοπλισμός του ιατρείου σημαντικός (φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, μικροβιολογικό εργαστήριο, κ.λπ.) για την πραγμάτωση των εργαστηρικακών εξετάσεων.

Η οργάνωση από πλευράς Δήμου εξαιρετικά διευκολυντική. Εξετάστηκαν 138 παιδιά, έγιναν εμβολιασμοί, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και σε κάποιες περιπτώσεις κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη η περίθαλψή τους στην Αθήνα.

P1010987

Επιστροφή

Κυριακή μεσημέρι 14:25'.
Φεύγουμε από το νησί. Από το κατάστρωμα του πλοίου με τη θάλασσα «να δαγκώνει» βλέπουμε το νησί που πάνω του έχουν αφήσει τα χνάρια τους μυθολογικοί ήρωες, απλοί άνθρωποι αλλά και σημαντικά πρόσωπα της ιστορικής περιόδου. «Υφάδια στον αργαλειό της ζωής».
Απ' την ιστορία και τον πολιτισμό, όπως και από τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά χωριά της Σίφνου, δεν είδαμε τίποτα! Δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε ούτε με τη σκέψη! Δεν προλάβαμε!
Όμως θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που είδαμε, προσεγγίσαμε, αφουγκραστήκαμε, αυτούς που αφήνουν τώρα και θα αφήσουν και στο μέλλον τα χνάρια τους, σ' αυτό τον όμορφο τόπο, τα παιδιά της Σίφνου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ. Μπαμπούνη Αντρέα για την εγκάρδια φιλοξενία του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους:

 • LALIZAS A.E. (Κατασκευή και Εμπορία Ναυτιλιακών Προϊόντων)
 • Nortec Multimedia Α.Ε.
 • Χρήστος Καβαλλάρης (Φοροτεχνικό γραφείο)
 • Δ. Κορτέσης & ΣΙΑ Ε.Ε. (Ιατρικός εξοπλισμός)
 • STOP A.E.B.E (Μέσα ατομικής προστασίας)
 • PROTO MOTO CAR (Καλογήρου, Καμάρες-Σίφνος)

 

P1010935 P1010936P1010887

P1010957P1010945P1010846

P1010859P1010816P1010879

GLAROI

 

Ομάδα «ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ»