Τρίτη Οκτώβριος 22 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στη Σίκινο

 

Σίκινος

…μια υπόσχεση

…ένα ταξίδι

Μαθητές Σικίνου

 

Όμορφη, ντροπαλή η μικρή «Κυρά» των Κυκλάδων, δεν βροντοφωνάζει τις χάρες της… όμως είναι εκεί. Βράχος, φως και ατελείωτο μπλε η πρώτη ματιά. 41 τετρ.χιλ όλο κι’ όλο το νησί και 200 ψυχές.

Ψυχές ζεστές, περήφανες, φιλόξενες.

Μια τέτοια ψυχή ήταν και ο κρίκος που μας έδενε με το νησί από το καλοκαίρι το 2011 όταν κάποιοι από μας ξαποστάσαμε εκεί για λίγο.

Μια προσδοκία. «Ελπίζω να μην μας ξεχάσετε», από τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Μαράκη, σε εκείνη την συνάντηση, τότε.

Μια υπόσχεση. «Θα ξανάρθουμε».

Και ήδη χαραζόταν ψυχικά, η πορεία για ένα από τα επόμενα ταξίδια μας.

Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε την έκπληξη και την χαρά του φίλου Βασίλη μόλις μας άκουσε. «Νόμιζα πως μας είχατε ξεχάσει» έλεγε η φωνή, και μέσα από το τηλεφωνικό σύρμα έφτανε να «βλέπεις» το χαμόγελο .

Αρχίσαμε να έχουμε καθημερινή τηλεφωνική επαφή μαζί του, ώστε να καταφέρουμε να συλλέξουμε όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τις ανάγκες του νησιού. Σκοπός ήταν να συγκεντρώσουμε αυτά που πραγματικά ήθελαν και που χρειάζονταν, έχοντας πάντα την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών μας, για τους οποίους θα μιλήσουμε αργότερα.

Συλλέξαμε τις πολύτιμες πληροφορίες και άρχισε ο αγώνας συλλογής των αγαθών.

Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα σε πολύ συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία μας ζητήθηκαν από τον μόνιμο νοσηλευτή του νησιού κ. Χαλκέα Νίκο, το σταθερό πρόσωπο αναφοράς εδώ και χρόνια στο ιατρείο του νησιού. Σε συνεργασία με την αγροτική ιατρό έφτιαξαν τον κατάλογο των φαρμάκων. Φάρμακα εξειδικευμένα, φάρμακα απολύτως απαραίτητα για τους κατοίκους του νησιού.

Φαρμακείο στο νησί δεν υπάρχει!!! Πολλές φορές, λόγω καιρού, αποκλείονται για μέρες και τα φάρμακα - που σε συνδέουν με την ζωή - τελειώνουν.

Κάποιοι κάτοικοι δυσκολεύονται οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην αγορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που τους είναι απαραίτητα.

Λες τότε «ο Θεός βοηθός» … και να ήταν μόνο τότε!

Από το ιατρείο λείπουν βασικά διαγνωστικά εργαλεία ομολογεί η γιατρός που χωρίς αυτά νιώθει κανείς ότι πρέπει να κάνει τον θαυματοποιό. Λείπει ακόμη και το φορείο.

Διπλή εικόνα, η εικόνα των νησιών μας. Σου παίζει κρυφτό η ονειρεμένη φύση τους με τις αγωνίες, την απελπισία, τους φόβους των ανθρώπων που ζουν εκεί, τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας. Των ανθρώπων που ζουν σε μια χώρα, που κρατά Θερμοπύλες σε κάθε αιγαιοπελαγίτικο βράχο.

Καντήλι στο Θεό, επίκληση στη θεά τύχη για να ξορκίσεις το κακό, για να μην έρθει. Γιατί αν έρθει ; 

Ταυτιστήκαμε, νιώσαμε την ανάγκη να συμβάλλουμε και εκεί συμπληρώνοντας τον αρχικό μας σχεδιασμό με έναν απινιδωτή, ένα ιατρικό monitor, ένα φορείο… και μια πολύτιμη συνεργασία ζωής (το μυστικό θα σας το ομολογήσουμε αργότερα).

Σε αυτή την προσπάθεια οι χορηγοί μας στάθηκαν γενναιόδωροι μαζί μας.

313232

Τα φάρμακα προσφέρθηκαν από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΗΛΙΑΚΟΣ» στο Κιλκίς, και τον υπεύθυνο  κ. Δ. Αγαθόπουλο. Ο Άνθρωπος που δημιούργησε και οργάνωσε αυτόν τον εξαιρετικό φορέα, άξιο θαυμασμού, είναι κοντά μας όποτε του το ζητάμε.

Άλλη μια προσφορά φαρμάκων μας ήρθε και από το Φαρμακείο Σύρου της κ. Ελένης Αρμακόλα, η οποία είναι κοντά μας από τότε που είχαμε κάνει την αποστολή μας στην Στέγη ανηλίκων της Σύρου.

Χάρη σ’ αυτούς τους Ανθρώπους καταφέραμε να έχουμε τα φάρμακα που θέλαμε.

LIFEPAK

Ένας φορητός απινιδωτής, το απαραίτητο ιατρικό εργαλείο το οποίο μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής προσφέρθηκε από την αεροπορική εταιρία AEGEAN AIRLINES, η οποία μας στηρίζει και είναι πάντα στο πλευρό μας.

Η εταιρία Β.Ι. Μάντζαρης Α.Ε. αποκλειστικός αντιπρόσωπος των απινιδωτών LIFE PAK, ανέλαβε την δωρεάν τεχνική υποστήριξη και σεμινάριο για την χρήση του.

 

2

Η εταιρία Cortessis Medical προσέφερε ένα ωτοσκόπιο και ένα ιατρικό έγχρωμο Monitor το οποίο έχει την δυνατότητα πολλών διαγνωστικών ελέγχων και τεχνολογία τηλεϊατρικής.

 

Grabbed_Frame_10

 

 

 

 

 

Η προσφορά ενός φορείου τραυματιών έγινε από την εταιρία STOP A.E.B.Ε.

 

… «Ημερολόγιο καταστρώματος»

Παρασκευή 16 Μαρτίου του 2012, έτοιμοι πλέον, χαράζουμε πορεία για Σίκινο.

Το σκάφος μας έτοιμο, φορτωμένο, με τα πολύτιμα αγαθά ξεκινά με το τετραμελές πλήρωμά του από το Λαγονήσι.

15Grabbed_Frame_18Grabbed_Frame_19

Ώρα 08:10’, αφήνουμε πίσω φίλους που ήρθαν να μας αποχαιρετήσουν και να μας ευχηθούν καλό δρόμο.

Ο Ποσειδώνας εκείνη την ημέρα είχε τα κέφια του και σκέφτηκε να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Ο καιρός είχε δύναμη 5 Μποφόρ και κατά τόπους 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο της άφιξής μας στο νησί. Ένα μικρό διάλειμμα για ζεστό καφέ στην Φικιάδα της Σίφνου μας έδωσε την ευκαιρία να επαναϋπολογίσουμε την πορεία μας, ώστε να αποφύγουμε την μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Απέμεναν μερικές ώρες ακόμα και έπρεπε να συνεχίσουμε. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας, αρκετές φορές μας κάλεσε ο Αντιδήμαρχος στο κινητό για να μάθει νέα μας, με εμφανή ανησυχία, ενημερώνοντάς μας ότι στο νότιο πέρασμα μεταξύ της Σικίνου και της βραχονησίδας Καρδιότησας ο καιρός ήταν άσχημος. Τον καθησυχάσαμε ότι είμαστε καλά και τον ενημερώσαμε ότι θα καθυστερούσαμε περίπου δυο ώρες από την αρχική ώρα άφιξης.

14

Σημασία είχε να φτάσουμε με ασφάλεια, έχοντας σε άριστη κατάσταση τα μηχανήματα και τα φάρμακα.

Ώρα 14:30’. Άφιξη στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Όνομα σημαδιακό από το Αλς που σημαίνει θάλασσα και την λέξη πρόνοια. Η φροντίδα που έρχεται από την θάλασσα.

2324

Τους βλέπαμε να μας περιμένουν. Ο Αντιδήμαρχος μαζί με τον οδοντίατρο και δυο υπαλλήλους του δήμου είναι εκεί για να μας υποδεχτούν και να μας βοηθήσουν στην μεταφορά των πραγμάτων. Σύντομα το σκάφος άδειασε και μας συνόδευσαν στα καταλύματά μας. Λίγος χρόνος για ξεκούραση και ρότα για το Ιατρείο.

21

 

Ώρα 16:00’. Είμαστε στο Ιατρείο όπου έχουμε την χαρά να γνωρίσουμε την αγροτική γιατρό και να μιλήσουμε μαζί της, ακούγοντας από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους κατοίκους στα περισσότερα νησιά τον χειμώνα, ειδικά αν κάποιος από αυτούς πάθει κάτι και πρέπει να ανέβει στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις. Τα πράγματα δυσκολεύουν από πολλές πλευρές.

24

Ο κυκεώνας της πόλης, η αγωνία της αρρώστιας, οι δυσκολίες παραμονής μοιάζει λαβύρινθος χωρίς «μίτο» και οι άνθρωποι φτάνουν στα όρια της ψυχικής και σωματικής αντοχής τους.

Ο έντονος προβληματισμός τι θα έκανα αν ήμουν εγώ στην θέση τους, αν συνέβαινε κάτι σε εμένα ή στο παιδί μου, είναι ένας προβληματισμός που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές και σε άλλες αποστολές. Αυτή την φορά ήμασταν προετοιμασμένοι χάρη σε κάποιους Ανθρώπους. Φέρναμε μαζί μας ένα φως ελπίδας…

Στο ιατρείο ανοίγοντας τις χορηγίες νιώθαμε όλοι σαν παιδιά, τα Χριστούγεννα.

242627

Ώρα 17:15’. Φεύγοντας από το ιατρείο προβληματισμένοι αλλά και χαρούμενοι (δυο όψεις έχει η ζωή!), ξεναγηθήκαμε στο νησί.

Η ομορφιά της Σικίνου ή Συκάνδρου ή Οινόης κατά την αρχαιότητα, ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μας. Πανέμορφη η χώρα - το κάστρο, ίσως από τις ωραιότερες των Κυκλάδων.

Στέκεται κτισμένη στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Τείχος και γκρεμός για να προστατευτεί η «Κυρά» από τους πειρατές… και όλη η ζωή ακόμη και σήμερα γύρω-γύρω από την κεντρική πλατεία. Το δημαρχείο, το ιατρείο, τα καφενεία, τα μαγαζιά, ο ναός της Παντάνασσας !!!

Pantanassa

Σε λιγώνει η Σίκινος με τα άσπρα σπιτάκια, τα πέτρινα αρχοντικά, τα στενά δρομάκια, τα γραφικά καφενεδάκια και ταβερνάκια, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω από την χώρα, σαν κάστρο, σαν αγκαλιά.

Η Επισκοπή με τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και τους αρχαίους οικισμούς .

…και οι παραλίες να σε προσκαλούν ακόμη και τώρα με αυτόν τον καιρό, τουλάχιστον να τις περπατήσεις.

Ο Αντιδήμαρχος μας μίλησε για την μαύρη σπηλιά - από τις πιο μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων - αλλά και για τα μονοπάτια περιήγησης, παρακινώντας μας για μια άλλη επίσκεψη, άλλου τύπου, άλλη στιγμή.

Ώρα 21:30’. Το βράδυ κλείνει όμορφα σε ένα μεζεδοπωλείο με καλή συντροφιά τον Αντιδήμαρχο, τον Ιερέα, τον οδοντίατρο και την αγροτική ιατρό.

 

Σάββατο 17/03/2012

Ώρα 12:00’μμ. Με το πουλμανάκι του δήμου φτάνουμε στο σχολείο όπου μας περίμεναν μαθητές, γονείς και δάσκαλοι. Τους μικρούς μας φίλους – δεκατρία παιδιά - τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Δώρα από τα καταστήματα παιχνιδιών Μουστάκας και είδη ένδυσης από προσφορές φίλων.

242627

282930

Όμως εμείς είμαστε περισσότερο ανυπόμονοι.

Με όλους τους γονείς συγκεντρωμένους, τον λόγο πήρε ο Λευτέρης Γκόνος, ο οποίος έκανε την ευχάριστη ανακοίνωση που αφορούσε τα παιδιά .

28

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την επίσημη συνεργασία των "Γλάρων Αιγαίου" με τις εξής παιδιατρικές κλινικές του Τζανείου Νοσοκομείου.

1) Παιδιατρική κλινική με Διευθύντρια την Κα Γκερλέ Ζωή

2) Παιδονευρολογική κλινική με Διευθύντρια την Κα Γκερλέ Ζωή

3) Παιδοχειρουργική κλινική με Διευθυντή τον Κο Μπουλνταδάκη Ιωάννη

4) Ορθοπεδική Κλινική με Διευθυντή τον Κο Μαραγκουδάκη Γεώργιο

Η συνεργασία μας θα επεκταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άλλες Κλινικές.

Από εδώ και στο εξής, όποιο παιδί αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας και χρειαστεί, εξετάσεις, εισαγωγή, εγχείρηση κλπ με ένα απλό τηλεφώνημα, θα ετοιμάζεται η ιατρική ομάδα για την επίλυση του ιατρικού προβλήματος. Δεν θα υπάρχει καμιά καθυστέρηση ή ταλαιπωρία για τον γονέα και το παιδί, δεν θα χρειάζεται ο γονιός να κλείσει κάποιο ραντεβού, θα υπάρχει άμεση προτεραιότητα για τους ανθρώπους αυτούς. Θα είμαστε κοντά τους .

Η είδηση αυτή έφερε χαρά και χαμόγελα σε όλους. «Είναι όμορφο», μας είπαν , «όταν ξέρουμε ότι κάποιος θα είναι εκεί και θα μας περιμένει σε μια δύσκολη στιγμή».

Εκεί μπροστά σε όλους νιώσαμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους παραπάνω διευθυντές των κλινικών για την αμέριστη συμπαράσταση για τα παιδιά των νησιών μας και να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που με την ανταπόκρισή σας μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.

 

 

Κυριακή 18/03/2012.

Η τελευταία μέρα της παραμονής μας στο νησί. Ακόμα δεν είχαμε τελειώσει. Απέμεναν να γίνουν κάποιες συναντήσεις, όπου εκεί τα λόγια και η κάμερα σταματούν.

Επιστροφή

Αφήσαμε πίσω φίλους αλλά και μια μικρή «Κυρά» που αποδείχτηκε γνήσια «αρχοντοπούλα», με ρίζες ως την αρχαιότητα, με πλούτο από της φύσης και τους ανθρώπους της τα πονήματα. Ανεπιτήδευτη και νοσταλγικά αυθεντική μα πάνω απ’ όλα φιλόξενη .

Ευχαριστούμε θερμά τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Μαράκη για την εγκάρδια φιλοξενία του.

33

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε

AEGEAN AIRLINES
Κ.Ι.Φ (Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Κιλκίς) Αθανάσιος Τηλιακός
ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ (παιχνίδια)
Sealine Ribs , Σάκης Μποτώνης
Δ. Κορτέσης & ΣΙΑ Ε.Ε. (Ιατρικός εξοπλισμός)
Φαρμακείο Σύρου της κ. Ελένης Αρμακόλα
STOP A.E.B.E (Μέσα ατομικής προστασίας)
Medronic Physio-Control ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Α.Ε. (Ιατρικά Μηχανήματα)
Χρήστο Καβαλλάρη Φοροτεχνικό γραφείο
GNT Accountants Τσέλιος Ιωάννης
Τάσος και Αφροδίτη Ζέρβα
Κάρλο Αλεξανδρίδη
Αντώνη Κανάκη
Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο
Θεόδωρο Μιχαηλάτσο
Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο
Στέλιο Φιλαδιτάκη
Ναταλία Βλάχου
Σοφία Κασοτάκη


                                                                                  

         Ομάδα «ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ»